De zo broodnodige cultuur verandering van een Angelsaksische naar Rijnlandse organisatie blijkt een taai proces. Het liefst willen we dat de transformatie van nature gaat, zonder al te veel hulp van buitenaf.
Laten we eens een blik werpen in de transformatie processen in een organisatie waar verandering als van nature gaat: biologische boerderij Landjuweel de Hoeven in Dalfsen. Al spittend in de bodem van Landjuweel kwam ik een belangrijke change agent tegen: de worm. Dus geen dure adviseur van buitenaf, maar gewoon eigen medewerkers.
Gezonde bodem zorgt voor gezonde resultaten
De bodem op de biologische boerderij is dé basis voor groei en ontwikkeling. Een gezonde en levende bodem zorgt voor gezonde resultaten. De biologische bodem is levend: er zijn miljoenen, nee miljarden, kleine organismen actief. Zij zorgen voor een voedingsrijke bodem, waar de planten volop uit kunnen putten.
Net als de cultuur in organisaties zijn de processen in de bodem onzichtbaar, maar o zo belangrijk.
Transitie van ego naar eco bodem
De transitie van een bodem gemanaged vanuit Angelsaksisch – egocentrisch – perspectief naar Rijnlands –ecologisch – perspectief vergt drie tot vijf jaar én een – interne – change agent bij uitstek: de worm. De Angelsaksische bodem is niet zo levend en voedselrijk als de Rijnlandse. Door het gebruik van kunstmest, oftewel stress of bonussen, wordt de bodem niet gevoed, maar de wortels van de planten. De planten groeien dan weliswaar heel hard, maar ze wortelen niet diep in de organisatie en vallen, door de snelle groei, eerder om en zijn ziektegevoelig.
Door gebruik van bestrijdingsmiddelen worden niet alleen de ziekteverwekkers boven de grond gedood maar ook allerlei micro organismen in de bodem.
Koester de worm
Welke randvoorwaarden creëert de biologische tuinder nu om te zorgen voor een levende en voedende cultuur? De bodem wordt gevoed met compost,oftewel: verwerkte problemen in het organisatie systeem. de basis van compost is organische reststromen: oogstresten en onkruid. Via een ingenieus transformatie proces, waar de tuinder af en toe, op het juiste moment, ingrijpt, ontstaat het zwarte goud, de compost.
En nu komt de worm ten tonele. Deze medewerker is in staat de getransformeerde problemen, oftewel inzichten op basis van het leren van fouten, om te zetten in opneembaar voedsel voor de planten. Door het werk van de worm veranderd de bodem van een gangbare boerderij, Angelsaksische organisatie, naar een levende en voedende bodem van een biologische, Rijnlandse, boerderij.
Voorwaarden biologisch change management
Welke verander lessen leren we van de biologische boerderij?
- Neem de tijd: verandering van de cultuur duurt drie tot vijf jaar
- Een levende en voedende bodem van uw organisatie, de cultuur, als basis voor natuurlijke groei en ontwikkeling
- Voedt de bodem van uw organisatie met compost. Zorg dat er inzichten door te leren van fouten
- Begeleid het composteringsproces: ondersteun leer processen. Fouten maken is verplicht er van leren ook
- Stop met kunstmest: bonussen en stress zorgen voor kwetsbare medewerkers die niet stevig geworteld zijn in uw organisatie