Leiderschap in crisistijd

Winterlandschap

Hoe gaan organisaties met de crisis om?

Er wordt een crisis ervaren: economisch, financieel en maatschappelijk. Een crisis voelt aan als de winter: koud en guur. Er zijn organisaties die van nature goed weten om te gaan met de winterse omstandigheden: ecologische boerderijen. Ondanks de wintertijd, of juist dankzij, zijn zij een toonbeeld van gezonde en succesvolle organisaties. Hoe gaan zij om met moeilijke tijden?

Plannen maken
Het meest opvallende op ecologische boerderij tijdens de koude maanden is de rust. Het land wordt met rust gelaten. Het heeft immers geen zin om de grond te bewerken als die keihard is. Laat staan om te zaaien. Wat doen andere organisaties echter in crisistijd? Ze gaan als een gek de markt (grond) bewerken. Dit vanuit de gedachte: als we maar hard genoeg werken, dan komt het vanzelf wel goed. Als de boer in de winter de bodem zou bewerken, krijgt de grond geen rust en maakt hij de bodemstructuur stuk. Hij maakt meer kapot, dan hem lief is. Zit de eco boer dan niets te doen? Ja, soms wel. De winter is bij uitstek de tijd om je terug te trekken en te reflecteren op het afgelopen jaar. En er worden nieuwe plannen gesmeed voor het nieuwe jaar.

Snoeien om te groeien
Ieder jaargetijde kent zo zijn eigen werkzaamheden. Naast plannen maken, wordt er in crisistijd gesnoeid. Immers, in de winter laten de bomen hun essentie zien en is goed zichtbaar waar wat weggehaald kan worden. Dat geldt ook voor mens en organisatie. Door te snoeien wordt er weer ruimte gecreƫerd voor nieuwe aanwas, voor nieuwe initiatieven. Het is echter wel opletten met dat snoeien. Immers, als je te ver snoeit, dan groeit er daarna niets meer. Of de plant wordt zo kwetsbaar dat het ten prooi valt aan vraat. Bezuinigingen zijn in crisistijd schering en inslag. Er wordt gesnoeid dat het een lust is. Met het risico dat de organisatie in de lente niet meer levensvatbaar blijkt te zijn, of ten prooi gevallen is aan een vijandelijke overname.

Professionaliseren
In de winter, kan het land niet bewerkt worden en staan er weinig gewassen op het land. Het is dan de juiste tijd om de werktuigen te onderhouden. Spaden en schoffels worden aangescherpt. In crisistijd is het goed om je persoonlijk instrumentarium aan te scherpen. Volg workshops, cursussen of coaching om je talenten en je professionaliteit verder te ontwikkelen, zodat je klaar bent voor kansen die komen.

Tekst: Oscar Jansen
Deze column is gepubliceerd door Nieuw Organiseren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar overzicht
© 2015 ACORE alle rechten voorbehouden
Linkedin Oscar Jansen Twitter Oscar Jansen