Als gastblogger op de site van HRAdviseur heb ik een blog geschreven over mijn boek.
Als organisaties rekening houden met de wetten van de natuur dan groeit en bloeit de organisatie als vanzelf.
Zou er een organisatie bestaan waar alles groeit en bloeit? Een onderneming die uitstekende resultaten boekt, maar waar ook tijd en ruimte is voor de behoeften van de mens? Zo’n organisatie bestaat, het is de biologische boerderij, en managers en ondernemers kunnen veel leren van zo’n boerderij. ‘Op lange termijn heb je veel meer succes als je je op een natuurlijke manier ontwikkelt en groeit’, leerde ik van een biologische boer.
Shit happens: weerstand bij verandering
Een lesje veranderkunde van de biologische boerderij. Het is halfzeven in de ochtend op biologische boerderij Landjuweel de Hoeven in Dalfsen. Het primaire proces begint: de koeien worden gemolken. Echter, ze liggen allemaal in hun comfortzone, de ligbox. In opdracht van de manager van de koeien, Thijs Scholten, moet ik zijn medewerkers, de koeien, in beweging brengen. Als er vier koeien naar de werkvloer lopen, loop ik tevreden met ze mee en ga aan het melken. Meteen spreekt Thijs me aan: ‘Het is slimmer om meer koeien in de benen te krijgen.’ Ik begrijp het niet: ik heb mijn target toch gehaald? Als ik Thijs vraag waarom vier niet genoeg is, antwoordt hij: ‘Als de koeien in beweging komen, gaan ze schijten. En ik heb liever de stront in de mestput onder de stal dan hier in de melkput.
Weerstand is waardevol
En hier ligt de link met verander processen in organisatie. Bij veranderingen wordt er van mensen verwacht dat ze in beweging komen. Dat is vaak lastig. Meestal moet je hen eerst uitnodigen. Als ze eenmaal in beweging zijn, ontstaat er in veel gevallen ‘shit’: pijn, verdriet en oud zeer komen omhoog. Voordat mensen iets nieuws kunnen beginnen, moet het oude kunnen worden afgesloten.
Biologisch organiseren
In mijn boek Shit happens komen leiderschap- en organisatietips aan de orde die gebaseerd zijn op de groei- en ontwikkelprocessen van de biologische boerderij. Bij verandering in organisaties is het van belang je te realiseren dat er shit ontstaat en dat het van belang is om ruimte te geven aan die shit. Die shit is vervelend, het stinkt en we vinden het vies. Maar als je het op de juiste plek opvangt – en dat is niet de werkvloer – dan is shit juist waardevol. Jij gebruikt de shit voor de groei van je gras, omdat in de mest allerlei waardevolle voedingselementen voor de groei zitten. Shit is dus letterlijk waardevol. Zo zouden we de weerstand bij verandering ook moeten inzetten voor de groei van mens en organisatie, door naar de weerstand te luisteren. Als je dat niet doet, dan heb je grote kans dat je de shit op de werkvloer krijgt.